Yüksek Gerilim (YG) Nedir?

2023-11-22
Yüksek Gerilim (YG) Nedir?

Yüksek gerilim 1000 Volt ve üzeri gerilim olarak adlandırılmıştır. Geçmiş yıllarda alçak gerilim, orta gerilim ve yüksek gerilim olarak gerilim seviyeleri üçe ayrılırken bu tanım yönetmeliklerde yapılan değişiklikler ile birlikte ikiye indirgenmiştir. 1000 volt üzeri yüksek gerilim, 1000 volt altı ise alçak gerilim olarak tanımlanmıştır.

Yüksek gerilime neden ihtiyaç vardır?

Alçak gerilim enerjinin iletimi ve dağıtımı konusunda bizlere iletken kesiti ve gerilim düşümü hususunda yüksek maliyetler çıkartmaktadır. Yüksek gerilim enerji iletimi ve dağıtımı konusunda daha düşük maliyetlerle bizlere çözüm sunmaktadır. Bu sebeple iletim hatlarımız 1000 Volt üzeri yüksek gerilimlere sahiptir. Elektrik enerjisinin üretimi kadar iletim ve dağıtımı da büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle üretim sonrası trafolar yardımı ile gerilim yükseltilerek iletim ve dağıtıma uygun hale gelmektedir.

Bunun yanı sıra bazı yüksek gerilimle çalışan makine, motor ve cihazlarda mevcuttur.

Beta Elektrik Mühendislik olarak özellikle yüksek gerilim iletim ve dağıtımı alanında konusunda uzman mühendis kadromuz ile birlikte hizmet sunmaya devam etmekteyiz.